“Următorul pas nu poate fi altul decât predarea SOMARO în România”

katharina_jakob_simon

În această scurtă conversație, Katharina Turnauer, Jakob Detering și Simon Suitner oferă o revizuire a progresului SOMARO și explică de ce acum este timpul potrivit pentru a preda managementul în România.

În Septembrie anul acesta SOMARO împlinește 5 ani de activitate. Cum ați descrie dezvoltarea proiectului de la începutul său în 2010?

Katharina Turnauer: Oh, ne-a întrecut așteptările! De fapt, eu am avut tot timpul sentimentul că această idee o să funcționeze, dar realitatea ne spunea o poveste diferită. Toată birocrația, această mare prăpastie dintre bogați și săraci, infrastructura subdezvoltată, prea puțină importanță acordată responsabilității sociale corporative și multe multe altele – aceasta nu este tocmai un loc unde să te aștepți ca un business social să înflorească. Dar până la urmă s-a dovedit că o gândire în termeni de business și o misiune socială veridică pot să se completeze una pe cealaltă.

Simon Suitner: Eu cred că una dintre cele mai importante realizări este faptul că partenerii noștri au încredere în noi. Acest proces de construire a încrederii beneficiarilor noștrii, furnizorilor, autorităților, angajaților, voluntarilor și tuturor partenerilor noștrii formează coloana vertebrală a succesului nostru.

Katharina Turnauer: Absolut, și aici doresc să vă mulțumesc vouă, Jakob și Simon, deoarece fără voi această încredere și tot succesul nostru nu erau posibile și nu puteam în acest moment să susținem beneficiarii noștrii în mod durabil.

Jakob Detering, o să predai managementul SOMARO lui Simon Suiner, începând cu data de 1 Iunie 2015. Poți să ne explici de ce se face acest pas în acest moment?

Jakob Detering: Deoarece acesta este momentul potrivit! După 5 ani de conducere, ”copilul” SOMARO  s-a transformat într-un tânăr adult și este gata să se extindă cu suport local. Oriunde ne-am uita, la parteneriatele noastre, la baza de clienți, la aspectele proceselor interne sau la ultimul, dar nu cel din urmă, faptul că am reușit să ne acoperim costurile de funcționare, este posibil să spunem că SOMARO este un business social stabil și durabil. Una dintre abordările Fundației Katharina Turnauer de a susține proiectele este acela de a le preda managementului local, odată ce au dobândit o anumită stabilitate și creștere. Astfel, următorul pas nu poate fi altul decât predarea SOMARO în România, unde proiectul este deja implementat în structurile locale și naționale și unde își poate extinde activitățile pe viitor. Pentru acest viitor pas, sunt convins că Simon este persoana potrivită pentru a conduce.

P1050220

Jakob Detering, Katharina Turnauer and Simon Suitner în București

Apropos de pași următori – haideți să aruncăm o privire în viitor. Simon, care este viziunea ta pentru SOMARO?

Simon Suitner: SOMARO se referă în primul rând la îmbunătățirea condițiilor de trai ale persoanelor aflate în dificultate, iar pe locul doi la oferirea unei soluții eficiente pentru o reutilizare durabilă a unor produse considerate deșeuri. Pentru a îndeplini acest scop ambițios, avem nevoie să atragem cât mai multe companii să coopereze, fie ei retaileri, depozite sau producători. Este pur și simplu inacceptabil că încă există tone de mâncare aruncată în România, și în același timp există români care nu își permit să cumpere lucruri de bază din supermarket. Noi vrem să aducem aceste două probleme împreună prin crearea unei situații câștig-câștig pentru ambele părți. Când ne uităm de exemplu la Franța și recentele implementări, unde marile supermarketuri sunt acum obligate prin lege să ofere surplusul de produse către ONG-uri, putem să ne dăm seama cât de actuală și importantă este de fapt această problemă pentru societate. Viziunea mea pentru SOMARO este să fim capabili să creștem cât mai mult în România și să ajutăm atâția oameni săraci pe cât este posibil.

Aici puteți afla mai multe despre demersurile SOMARO.